Header ♡

Header ♡

torsdag 15 augusti 2013

Mobbning.

Mobbning. Ett förfrågat inlägg av en läsare!
Vad är det? Mobbning är en metod att t.ex. att kränka någon. att förolämpa någon. sänka någons självförtroende. Samla status. Se till att man inte blir mobbad själv.
Mobbning ( kränkande ) innebär att en eller flera personer utsätts för trakasserier inom en social grupp. Det kan involvera våld eller hot om våld och kan förekomma på exempelvis i skolan. Skolan är det ställe det oftast förekommer sig på. Konflikter mellan några elever, eller om någon gjort något fel. Och vad än orsaken är till att någon mobbar, finns det ingen ordentlig orsak som gör så att man har rätt till att mobba. Mobbning är fel ! 

Mobbning handlar i många fall om att skaffa sig status. Mobbare har vanligen ett gott självförtroende och begränsad empati. Mobbare får makt över den mobbade och det innebär att mobbaren kan kontrollera och trakassera denna individ. För att uppnå sitt mål behöver mobbarna den tysta gruppen, det vill säga betraktare de som ser på när det sker, som höjer mobbarens status genom att avstå från att göra något åt situlationen. Detta är också fel !



Mobbning kan indelas i olika kategorier:
  • Fysisk mobbning (slag, sparkar, knuffar, dra i håret tafsa, trycka upp mot vägg, förstöra kläder, väskor eller skolarbeten med mera)
  • Verbal mobbning (rykten hån, hot, glåpord, öknamn, klotter, nedsättande kommentarer)
  • Psykisk mobbning (blickar, suckar, kommentarer, imitationer (till exempel imitera någons haltande, sätt att tala, etc), vända ryggen till, inte lyssna på förslag, flytta sig om någon sätter sig bredvid, resa sig upp och lämna sällskap när någon anländer, ignorera, utfrysning, ogrundad portning och svartlistning)
  • E-mobbning (rykten via exempelvis chattprogram eller de socialamedierna) förtal via Internet-sidor, hot via SMS, spridning av bilder och filmer på till exempel Internet utan godkännande med mera, trakasserier på forum och bloggar )
  • Övriga former (beställa varor, göra ansökningar, skriva insändare och kontaktannonser i den mobbades namn, sprida den mobbades kontaktuppgifter)

Den fysiska, verbala och psykiska mobbningen tror jag att är de mobbningsmetoder som håller på mest i vårt barn/ungdoms samhälle. Och allt sådant borde ju få ett stop. Det är fel ! Man får inte göra sådant och det hjälper seriöst inte mobbaren eller den utsatta om man mobbar. Ingen kommer få ett bättre liv, du kommer inte få ett diplom där det står '' veckans mobbare '' på.. Så lägg av!

Mobbning finns inte som brottsrubricering i svensk lagstiftning, men de handlingar som kan ingå i begreppet är ofta brottsliga. Att knuffa någon så att det orsakar smärta är exempelvis misshandel.

OM DU BLIR MOBBAD.
Om du är Personen som blir utsatt för mobbning är det viktigt att du pratar med någon om det !
Javeet. Jag har själv blivit mobbad, och det sista jag ville göra var att prata med någon. 
Men nu menar jag att prata med din kompis, någon du litar på.. Någon från din klass så att nästa gång mobbarna kommer e ni 2 mot dom, sedan 3, och sedan kanske fler ?! Om det går riktigt illa till, och du känner att du orkar inte mer och att du börjar tänka att dom styr ditt liv då dom är i närheten, så då måste du seriöst prata med någon som kan göra skillnad! Prata med någon som kanske kan säga till dom och så, någon 2-3 år äldre. Det är inte ditt fel att du blir mobbad, inte du som skall känna dig skylldig föratt några idioter håller på och trakaserar dig ! Se även till att spara allt de t.ex. skickat, lagt ut, statusar om dig, foton på dig, meddelanden o.s.v. eftersom att om du sedan bestämmer dig föratt anmäla denna mobbning, så kan man kolla igenom allt och så har du bevis på vad som har hänt. Det är något jag kan säga. Sök hjälp och våga be om hjälp ! 

Detta var somsagt ett förfrågat inlägg av en läsare, och nu måste jag tacka för alla fina komentarer, allt ni skriver till mei o.s.v. det värmer i hjärtat! Seriöst (: Och somsagt så får ni också ge tips om inlägg eller ge ett önskemål så kanske just din ideé blir dagens inlägg? (:
Lämna gärna en komentar eller så vad ni tyckte om inlägget och om ni har några ideér (:
Puuss på er!
Byee!

~KramInkkuh~



Text: IngridHenriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar